duminică, 17 noiembrie 2013

Libidoul in declin

Lavinia Parvu- Ganduri prizoniere


   Exista o intamplare regretabila, pe care n-ai discutat-o cu nimeni, desi toti o cunosteau. Ai realizat asta pentru ca s-a intamplat sa mai surprinzi pe cate cineva susotind despre ea. Poate i-ai auzit pe unii dintre prietenii tai care s-au dat de gol cu privirea judecatoare, poate pe unii dintre angajatii suficient de noi in firma ta, incat sa nu se gandeasca sa se uite putin in jur inainte de a impartasi povesti senzationale despre unul si altul, sau poate chiar tu ti-ai aratat singura cartile inainte de pariul riscant, in incercarea esuata de ati ascunde satisfactia precedata.
   Nu ai comentat cu nimeni aceasta intamplare, desi s-a consumat cu, cat sa fie, 1, 2 ani inainte de a va casatori? Mai mult? Mai putin? De fapt, nimeni n-a incercat nici macar sa iti pomeneasca de ea decat din noaptea in care sotul tau a aflat si a zis:
- Vrei sa vorbim despre asta?
   Iar tu i-ai spus:
- Nu.
   Iar el ti-a spus:
- Bine, sa imi zici daca vrei.
   Iti pui intrebarea asta acum, cand nu poti sa te gandesti la nimic altceva. Cand e tarziu, esti singura iar capul tau e afumat. Cand toate celelalte priviri s-au acoperit demential si tu esti singura care nu isi mai gaseste linistea si ordinea gandurilor. Cand poate mai esti intrerupta de ospatarita care te intreaba:
- Va mai aduc unul?
   Ii raspunzi cu o privire, dupa care iti reiei firul istoric, si iti aduci aminte cum ti-a zis apoi:
- O sa luptam impreuna ca sa trecem peste asta.
   Si ati luptat. Sa tot fi fost vreo 10 ani de lupte marcate de evenimente marete: spectacol inundat in lacrimi resemnate, celebrari de riduri incapatanate, ciocniri de priviri acuzatoare. Lupta a constat in puterea lui de a te scoate din temnita, si tu de a il uita pe temnitar. Lupta pentru curajul lui de a pleca, si al tau de a te indeparta de toate aceste acorduri distorsionate.
   Stai acum si te gandesti ca nu te-ai visat pe tine si pe el niciodata iubindu-va. Ai avut poate visuri in care aparea ca si personaj secundar la spectacolul tau al groazei, dar niciodata in visurile tale nemiloase lucrurile nu s-au invartit in jurul vostru ci doar in jurul egoismului tau.
   Iti propui sa pui la bataie un plan diabolic de interzicere a juramintelor de iubire. Vrei sa le inlocuiesti cu juraminte de pasiune nemuritoare, cu adevarate comori ale fidelitatii vesnice. Tanjesti dupa acea pasiune ce musca din tine si iti face corpul sa vibreze melodios. Ai vrea sa o posezi la discretie in gramaj exagerat. Ai vrea sa fii jucata pe degete de catre aceasta pasiune, si sa fii sclava ei neconditionat.
   Au trecut alti 10 ani de cand nu au mai fost provocate rani. De cand ati incetat competitia pentru manipulare corporala si de cand privirile voastre nu s-au mai amenintat. Ti se pare ca decada asta a trecut asa de repede, incat mai simti si acum mirosul amorului vostru jucaus, atunci cand erati in clipele de glorie. La cat esti de ametita si de defecta in acest moment, ai o impresie gadilatoare ca il vezi in fata ta, ca te priveste si te judeca pentru gandurile indraznete pe care le ai.
   Iti vin in cap tot felul de goluri pline de speranta, fractionate de intrebari cum ar fi: ce face, cum se simte, unde locuieste si cu cine? Te intrebi cum ar fi oare sa il suni si sa ii spui:
- Da. Acum. Acum vreau sa vorbim. Sunt pregatita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu